Kedves Gazdik és Szeretett Szőrös kis vendégeim!

Majdnem Mindenkitől sikerült személyesen elköszönnöm, vagy legalább telefonon egy-két mondatban, és lehet még valakik így is lemaradtak, amiért ne haragudjatok Rám, mentségemre szóljon, Hála Istennek sokan vagytok. Ha valakivel nem beszéltem pótoljuk mindenképp, mert mindenkinek szeretnék magam helyett ajánlani kolleginákat.

Ember tervez, Isten végez szokták mondani és ez sokszor így is van, mint a Mi esetünk is mutatja. Úgy alakult, hogy jön a kistesó Noénak, egy újabb kisfiúval bővül családunk 2024-ben.
Mivel nem probléma mentes a terhességem, így kíméletes életmódra kell törekednem a továbbiakban. Emiatt fájó szívvel, de kicsit hamarabb, mint azt terveztem volna, Januártól a Purple Puppy Kutyakozmetika egy időre bezárja kapuit.

Nem tudom meghálálni azt a leírhatatlan szeretetet amit a kedvenceitektől és tőletek kaptam az elmúlt 17évben! Hálás szívvel gondolok vissza minden egyes vendégemre és gazdáikra akikkel együtt nevettünk és olykor sírtunk az évek alatt! Köszönöm a hűségeteket és bizalmatokat!Mindenki egy kicsit az életem részévé vált!

Köszönök Nektek minden egyes napot, amit a szőrös gyerekeitekkel tölthettem, kicsit ezzel az enyémek is lettek. Most egy hosszabb időre más irányt vesz az életem, de ígérem vissza térek és mindenkit értesíteni fogok róla és ha úgy hozza az élet újra találkozunk mindenkivel! Én ezt kívánom!

Minden jót kívánok Nektek Gazdik és a drága kis Vendégeimnek! Vigyázzatok egymásra!❤️❤️❤️

Hatalmas Ölelés,
Baráti mancsot nyújtva;

Dojcsák-Zentai Melinda
Kutyakozmetikus- mester


Purple Puppy Kutyakozmetika! Címünk: Nyíregyháza, Tüske utca 8. Belejentkezés: 06 70 / 614 56 33
Mester, Nyíregyháza, Kutyakozmetika, Nyíregyházi, Kutyakozmetika, Kutya, Cica, Kutyus, Macska, Kutyakozmetika, Nyíregyháza, kutya, kozmetika, szalon, cica, kutyakozmetikai, akció, kullancs, csipesz, kedvezmény, kedvezményes, akciós, nyuszi, nyúl, ló, alpakka, nyírás, nyíregy, kutyakozmetika, nyíregyháza, legjobb kutyakozmetika, profi, kutya, cica, barátságos, minőségi alapanyagok, több éves szakmai tapasztalat.Dojcsák-Zentai Melinda
+36 70 614 56 33Kedvenceinknek, mert megérdemlik!

Általános Tudnivalók

"Adjak-e a kutyámnak enni, mielőtt kutyakozmetikushoz viszem?"
Nem célszerű! Lényegtelen, hogy a kutya hányszor volt már kutyakozmetikában, a kutyák nagy része stresszhelyzetben érzi magát ilyenkor, ezért útközben vagy a kozmetikai asztalon visszajöhet a falat.
"Mikor vihetem először a kölyökkutyámat a kutyakozmetikushoz?"
Mivel a kiskutya immunrendszere még nem véd a különböző betegségektől, ezért az első kezeléssel érdemes megvárni a harmadik kötelező oltást, ezután 2 héttel már nyugodtan jöhet a kozmetikába. Az első kezelésre így a kutya kb. 4 hónapos korában kerülhet sor.
"Meddig tart a kutyám kozmetikázása?"
Ez fajtától és a kezelés fajtájától függ, de általánosságban elmondható, hogy egy komplett kezelés kb. 1,5 - 5;6;7..stb óra időtartamot vesz igénybe. A kezelés idejét nagyban befolyásolja, hogy a kutya mennyire van elhanyagolva, milyen típusú kezelést igényel és milyen gyorsan szárad a szőrzete.
Sokan kérdezik, hogy miért ilyen sok idő. A válasz egyszerű. Még egy kis Bolognese testfelülete is jóval nagyobb, mint egy emberi fejen lévő hajfelület. Egy fodrásznál is el tudunk tölteni 1-2 órát. A kutyakozmetikus a "hajvágást", fazonírozást, "hajmosást", szárítást jóval nagyobb felületen végzi, mint egy fodrász. Ráadásul a kis vendégek nem mindig működnek úgy közre, ahogyan azt szeretnénk. A fodrásztól eltérően a kutyakozmetikus más egyéb kezeléseket is elvégez (alább látható).
A komplett kezelés tehát az alábbi résztevékenységekből áll:
Szőrbontás (kivéve rövid szőr). Ez nagyon sok időt is igénybe vehet, ha filcesedett, csomósodott szőrrel hozzák a kutyust.
Fajtának és gazda igényeinek megfelelő nyírás vagy trimmelés.
Tappancs szőrmentesítése, hogy a kutyust a sok szőr ne zavarja a járásban.
Karomvágás.
Fültisztítás. Gyulladt fül esetén ez hosszabb folyamat lehet.
Fürdetés.
Bűzmirigy kezelés.
Szárítás. Ez a tevékenység, ami fajtától, szőrhossztól függően a viszonylag rövid időtől (20-30 perc) nagyon sokáig tarthat (1-1,5 óra).
Utónyírás, fazonalakítás.
"Hívhatlak-e, vagy vihetem-e hozzád a kutyámat, ha agresszív vagy viselkedés zavaros?"
Tegyünk egy próbát! A kutya nem magától agresszív vagy viselkedés zavaros. Sajnálatos tapasztalataim szerint ezek a reakciók egy vagy több kellemetlen emlék miatt adódnak, amit a kutya a kutyakozmetikákban szenvedett el. Sok ügyfelemtől hallottam, hogy a kutyakozmetikus veri (!) a kutyát azért, hogy tekintélye legyen. Ez nálam elfogadhatatlan, mert erőszak erőszakot szül, és még rosszabb lesz a helyzet.
Tehát azt javaslom, hogy próbáljuk ki egymást. Lehet, hogy az első kezelés nem lesz zökkenőmentes, de a helyzet folyamatosan javulni fog!
"Jó ha a kutyakozmetikák közötti időben otthon ápolom a kutyám szőrét?"
Igen! Minden fajta esetén célszerű a szőrt rendszeresen átfésülni. Így az elhalt szőrök eltávolíthatók. A rendszeres fésülés, kefélés másik célja (inkább hosszabb szőrnél) az, hogy a szőr ne csomósodjon illetve ne álljon össze (kivétel persze a nemezes szőr). Ezzel megkönnyítjük a kutya és kutyakozmetikus dolgát is, mert a bontás ideje jelentősen csökkenhet.
"Nyírni vagy trimmelni kell a kutyámat? Melyik szolgáltatást kérjem a kutyakozmetikustól?"
A nyírás és trimmelés a kutya szőrtípusától függ. Trimmelni a drótszőrű (pl. airedale terrier), szálkás szőrű (pl. szálkás szőrű tacskó) és vegyes szőrzetű (pl. spánielek) kutyákat lehet. Trimmelés alkalmával a szőrt eltávolítjuk a szőrtüszőből, hogy új szőr növekedhessen. Ezeket a kutyákat NEM AJÁNLATOS nyírni, mert a nyírás során az elhalt szőr nem kerül ki a szőrtüszőből, csak rövidebb lesz. Annak ellenére, hogy sok kutyakozmetikus alacsonyabb áron kínál ezekre a kutyákra nyírást NE NYÍRASSUK, mert ez szőrminőség romláshoz, illetve bőrgyulladáshoz vezethet. Inkább szánjunk rá egy picit több pénzt (ez igazából csak pár száz forint különbséget jelent), időt és trimmeltessük! Az úgynevezett trimmelő gépek is nyírást végeznek szőrápolás tekintetében, csak kis felületeken használják azokat. A gépek elnevezésében megtévesztő lehet az angol "trimming" szó, ami magyarul nyírást jelent. A trimmelés angol megfelelője a "stripping". A trimmelést mindig kézzel végzi a kutyakozmetikus.
Sajnos sok divatos fajta esetében (pl. westie) előfordul, hogy a fajtajelleg megtartására javasolt trimmelést nem lehet elvégezni, mert a túltenyésztés és esetleges más fajták bekeverése következtében már megváltozott a szőr eredeti minősége. Az ilyen kutyák szőre ellágyult, nem trimmelhető (ún. "selyem westiek"). Ha a gazdi a kutyust később kiállításra szeretné vinni, vagy tenyészteni szeretné, akkor mindenképpen válasszunk törzskönyves kutyát megfelelő minőségű szülőktől!
"Tüzelés ideje alatt kozmetikáztathatom-e kedvencemet?"
Kérem, minden esetben várja meg, míg a tüzelés lezajlik, majd ezt követően 1 héttel már hozhatja kedvencét kozmetikára. A tüzelés ideje alatt a kutya számára negyobb a fertőzésveszély. És azt is figyelembe kell venni, hogy a kutyakozmetikákban egyszerre több kutya is állhat kezelés alatt. A hím kutyákat ilyenkor elég nehéz fegyelmezni.
"Fáj-e a trimmelés a kutyának?"
A helyes trimmelés esetén nem fáj, mert a trimmelés alkalmával az elhalt szőrszálakat távolítjuk el a szőrtüszőből. Nem hozzáértő kezek esetén előfordul, hogy fájdalmat okozunk, mert már nem csak az elhalt szőrt próbáljuk eltávolítani, hanem még a növekedésben lévőt is "tépjük". Sok videófelvételen látszik, hogy a hozzá nem értő gazda (esetleg kutyakozmetikus) trimmelőkéssel szó szerint eltépi a még élő szőrszálakat.
"Miért rágja a kutya a farkát? Miért csúszik a kutya a fenekén?"
Ezek a jelenségek akkor fordulhatnak elő, amikor a kutya bűzmirigye túlzottan megtelt. A bűzmirigy a farok alatt található, párosan elhelyezkedő, tömlő alakú szerv. Segíti a kutyáknál az egyedfelismerést, illetve területjelölést. Nem kell gyakran tisztítani, csak ha a mirigyzacskók túlzottan telítettek, vagy gyulladtak.
Megfelelő mennyiségű szilárd táplálék fogyasztása esetén a bűzmirigy természetes úton kiürül, de ennek hiányában segíteni kell az ürítésben (állatorvos vagy kutyakozmetikus). Az ürítetlen bűzmirigy esetén a kutyáknak bőrproblémái lehetnek, vagy középfülgyulladás fordulhat elő náluk.
A kérdésben szereplő jelenségek utalhatnak bélférgességre is. Ebben az esetben keressük fel az állatorvost!
"Hol található a kutya bűzmirigye?"
A bűzmirigy a kutya végbélnyílásának két oldalán alul helyezkedik el. Szabad szemmel csak akkor látható, amikor túlzottan megtelt.
"Miért vakarózik folyamatosan a kutyám, amikor semmi látható jel nem ad rá okot?"
Ha egészséges a kutya, nincsenek bőrproblémái és persze nem bolhás vagy atkás, akkor is előfordulhat, hogy a kelleténél többet vakarózik. Ennek egyik kiváltó oka lehet, hogy a trimmelős (drótszőr, szálkás szőr, vegyes szőrzet) kutya szőre egyszerűen megérett a trimmelésre. A régi szőr már elhalt, de mivel nem lett eltávolítva, ezért az új szőr nem tud rendesen fejlődni. Ezt megállapíthatjuk úgy, hogy két ujjunk közé fogjuk a kutya szőrét, és lazán meghúzzuk. Amennyiben a kezünkben marad elég sok szőrszál, akkor trimmelhető a kutya.
Egy másik kiváltó ok lehet, ha a kutya olyan vízben úszik, lubickol, amely irritáló anyagot tartalmaz. Saját kutyámnál volt erre példa. Ahogy áttértünk másik "fürdőhelyre", megszűnt a vakarózás.
"Tudok-e hozzád menni kutyakozmetikus tanfolyamra, van-e nálad kutyakozmetikus képzés, vagy tudsz-e ajánlani képzőhelyet?"
Igen! ( Információért : +36 70 614 5633 )
"Mit tegyek, ha bolha vagy kullancs található a kutyában?"
Bolha
A kutyakozmetikák réme a bolha. Ha bolhás kutya érkezik az üzletbe, akkor szinte mindent fertőtleníteni kell, és le kell kezelni bolhairtóval az összes szerszámot. Ez a gazdának plusz költséget jelent, a kutyakozmetikusnak pedig plusz időt és fáradtságot.
Ha észrevesszük, hogy bolhás a kutya, vagy bolha serkék találhatók a testén, akkor bolhairtó spray-vel azonnal kezeljük. Kaphatók bolhairtó samponok is, amivel alaposan megfürdethetjük a kutyát. A kutya környezetét is maradéktalanul kezelni kell (pl. bolhairtó spray és alapos takarítás, fertőtlenítés). Ez jelenti a kutya fekhelyét, szőnyegeket, bármit, amiben a bolha megtelepedhet (sokan beengedik az ágyba, kanapéra is), hiszen a bolha csak táplálkozni jár a kutya testére, egyéb idejét azon kívül tölti.
Kezelés után tegyünk a kutyára bolha- kullancsirtó spot-ot, vagy nyakörvet, illetve cseréljük le a régit! Ezek bármelyik állatorvosnál, illetve az állateledel üzletek nagy többségében kaphatók.
Kullancs
A kullancs szerencsére nem okoz ekkora riadalmat. Annak ellenére, hogy előfordulhat betegségeket okozó kullancs, általában nem jelent különösebb problémát az ijedtségen kívül. A kullancsot kiszedheti a kutyakozmetikus is, de ha a gazda úgy gondolja, akkor elviheti kedvencét állatorvoshoz, vagy kiszedheti ő maga is. A lényeg, hogy a kullancs ne maradjon a kutyában!
Kullancsot viszonylag egyszerűen ki tudunk szedni a kutyából. Szemöldök csipesszel, vagy erre a célra kifejlesztett speciális eszközzel közvetlenül a bőr közelében fogjuk meg a kullancsot, és nem túl gyors, de határozott mozdulattal húzzuk ki a kutyából. Az esetek többségében kijön fejjel együtt, de előfordulhat, hogy bent marad a kullancs feje. Ez még mindig jobb, mintha az élő kullancs maradna bent a kutyában, és esetleg fertőzést juttatna a kutya vérébe. Állatorvosi tájékoztatás szerint a fej idővel kilökődik a kutya bőrszövetéből.
A kiszedett kullancsot ne dobjuk csak úgy el, hanem biztosan szabaduljunk meg tőle, hiszen esetleg újra felkapaszkodhat egy kutyára, bármilyen állatra, vagy akár az emberre is!
"Miért kell kutyakozmetikushoz vinni a kutyát?"
Nem kell. De sokan tévedésben vannak a "kozmetika" kifejezés miatt. Sok ember azt hiszi, hogy a kutyakozmetika valamilyen piperkőc tevékenység a kutyák számára. Valóban van olyan divatirányzat, ahol pl. karmot, szőrt stb. festenek.
Alapvetően viszont a kutyakozmetika egy fontos egészségügyi szolgáltatás. Gondoljunk csak a csomós, összeragadt szőrzet kibontására, toklász stb. eltávolítására. Higiéniai okok miatt a popsi és egyéb kényes részek tisztán tarthatósága érdekében ezeket a helyeket a kutyakozmetikus elérhetővé teszi. Keveset mozgó kutya esetén a karmok túlzottan megnőhetnek. Ezeket normál méretig vissza kell vágni (ha még lehetséges), hogy a kutyát ne akadályozza a járásban. A füljáratot a jó szellőzés érdekében tisztán kell tartani. Előfordul, hogy a kutya bűzmirigyét üríteni kell. Ezt az állatorvoson kívül a kutyakozmetikus is el tudja végezni.
Ahogy mi emberek tisztán tartjuk magunkat, úgy kutyáinkat is tisztán kell tartani. Elhanyagolt, ápolatlan kutyában könnyen megtelepszik a bolha, nem vesszük észre a kullancsot, daganatot stb.
Tehát a kutyakozmetika nem kötelező, de időnként ajánlott.